Soldoy Bir Horon Efsanesi

Soldoy Bir Horon Efsanesi

MAÇKA HORONUNUN KİTABI:
“SOLDOY BİR HORON EFSANESİ”

Aclan Sezer Genç, Maçka horonunun yaşatılmasına yaptığı katkıları bir kitap ile taçlandırdı. “Soldoy-Bir Horon Efsanesi” adlı kitabında Aclan Sezer Genç, uzun yıllara dayanan birikimini okurlarla paylaştı.

Maçka yöresine ve horon kültürünü devraldığı büyüklerine vefa borcu olduğunu söyleyen Aclan Sezer Genç, horon kitabını yazmaktaki amacını şöyle anlattı:

“Çıkıp geldiğimiz o yöreye, bu muhteşem halk horonunu metropole taşıyan, tanıtan, sevdiren ve yaşatan bizden önceki Maçkalı kültür insanlarına vefa borcumuz var. Bu kitap bunun için yazıldı. İçeriğindeki çalışmaların amacı devraldığımız bu kültür mirasını layıkıyla, doğru bir şekilde yaşatmak ve bizden sonrakilere aslı korunmuş bir şekilde aktarmaktır.”

Kitap ile bugün çoğu hayatta olmayan eski horonculardan derlediği horon figür ve tavırlarını kayıt altına alıp yayımladığını belirten Aclan Sezer Genç, aynı zamanda, horonu yeterince tanımayan, yaşamayı bilmeyen ya da uygulamayanlara doğru şekilde göstermeyi ve horon geleneğine zarar veren yanlış yöntemlere karşı uyarı görevini yerine getirdiğini vurguladı.

Soldoy-Bir Horon efsanesi adlı kitap sayfalarında, bir yandan Maçka horonu, Maçka kadın horonu ve Maçka bıçak horonu koreografilerine yer verirken, diğer yandan geçmişte Maçkalıların horonu İstanbul’a nasıl taşıdıklarının öyküsünü de bizlere anlatıyor.

Soldoy Bir Horon Efsanesi

Soldoy Köyü sakinlerinin gösteri amacıyla İstanbul’da horon ekibi kurmaları, gazino ve festivallerde yapılan horon gösterileri ve horonun Soldoylu ustaları hakkında kitapta önemli bilgiler, röportajlar ve fotoğraflar yer alıyor.

Aclan Sezer Genç, kurduğu Horonevi çatısı altımda Maçka horonunu öğrettiği kişilerin görüşlerine de yer verdiği kitabında horon, olağanüstü bir halk dansı, bir eğlence ve sosyal terapi olarak adlandırılıyor.

SOLDOY Bir Horon Efsanesi
Artikel Yayıncılık
17×23 cm, 120 Sayfa, renkli baskı
Karton kapak ve sert kapak seçeneği
2018